Leg og træning

For 20 år siden, da jeg begyndte at træne hunde, var træning arbejde. Hundene gik på rad og række – op og ned ad træningsbanen mens instruktøreren råbte kommandoer om retning og tempo. Belønningen var en godbid i ny og næ. Vi lærte aldrig rigtigt at time belønningen rigtigt og belønningerne var kedelige. Det var mest held at hundene faktisk blev dygtigere og hvis man havde en hund, der ikke naturligt havde høj motivation for at arbejde, så kom man ikke langt.

Beat

Heldigvis er det anderledes i dag. Der handler hundetræning i høj grad om at belønne og at gøre det på den rigtige måde og på rigtige tidspunkt, så hunden faktisk kan se et mønster i forhold til det den gør og den belønning, den opnår.

Hero

Helle og jeg mødtes til træning i dag. Hundes dog dancing programmer varer ca. 4 minutter hver, men træningen af dem tager mere end ½ time, fordi vi hele tiden stopper for at belønne den ønskede adfærd, så hunden tilbyder mere af det.

Doggie

Træningen af en hund varer måske 45 minutter og af den tid er de ca. 15 minutter arbejde og resten er leg.

Beat

For 20 år siden, da jeg gik til træning med min schæferhund, var kommandoerne barske. Hvis ikke hunden lystrede, skulle kommandoen lyde mere bestemt – siges i et hårdere tonefald, så hunden forstod, at jeg mente det! I dag kunne jeg hviske kommandoerne og mine hunde ville stadig prøve at udfører dem, for øvelserne er blevet belønnet så meget, at de har fået høj værdi for hundene. Hundene forbinder det at samarbejde med noget sjovt og dejligt, så hvorfor skulle de ikke være ivrige for at få lov til at være med?

Jazz

Jeg håber ikke, at mine hunde oplever hundetræning som arbejde med belønningspauser – jeg håber, at de oplever det som leg.

Jazz

Dette indlæg blev udgivet i Beat, Hero, Træning. Bogmærk permalinket.

2 svar til Leg og træning

  1. Helle siger:

    Tak for en rigtig god dag. Jeg er sikker på at hundene helt klart betragter det som leg -undtaget Cookie. Han mener når det er hårdt arbejde med en for dårlig løn 😉

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s