6 skønne dage i Seltz

14 hektisk dage efter, at jeg kom hjem fra Maynese i Sydfrankrig, pakkede jeg igen min kuffert med regler og undervisningsmateriale og satte kurs mod Frankrig. Denne gang var destinationen Seltz, der ligger højere oppe nord på tæt på den tyske grænse og denne gang var Helle med mig.


Onsdag

Min dag startede tidligt med at få pakket det sidste, gå tur med hundene og gøre klar til at være væk i en uges tid.

Afgang ved middagstid. Første stop var hos Erik og Ingelise, hvor Hero og Biscuit blev sat af.

Beat hos min far

Beat hos min far

Videre til Næstved, hvor Beat blev afleveret hos min far og så afsted til Lille Skensved, hvor Helle og hendes hunde tog imod mig. Jazz, Doggie og Cookie var noget forvirrede over, at mine hunde ikke var med i bilen. De er ikke vant til, at jeg kommer på besøg uden at have drengene med.

Jazz og Doggie håber, at der dukker en hund op inde i bilen, hvis bare de bliver ved med at stirre på det tomme bur.

Jazz og Cookie håber, at der dukker en hund op inde i bilen, hvis bare de bliver ved med at stirre på det tomme bur.

Helle og jeg forsatte sammen til Kastrup. In-check og derefter lidt ventetid, der gik hurtigt – vi skulle have noget at spise og ellers hyggede vi bare.

1

En begivenhedløs flyvetur og ankomst til Frankfurt, hvor vi blev mødt af Corinne og Steve. 2 timers køretur til Seltz, hvor vi blev indkvarteret på hotellet på den anden side af kl. 22. Jeg behøver vel ikke sige, at vi gik i seng med det samme.


Torsdag

Tidligt op – Helle og jeg skulle være dommere ved en dog dancing konkurrence, der startede kl. 8, så morgenmad kl. 7.00 og kl. 7.30 blev vi hentet uden for hotellet.

Der var på den anden side af 50 starter ved konkurrencen, men da alle ifølge franske regler, skal lave sit program to gange, så svarer 50 starter til 100 programmer. Jeg skulle dømme ca. 75 Freestyle programmer og Helle skulle dømme ca. 35 HTM programmer.

Dommere i aktion!

Dommere i aktion!

I første runde var vi alt for længe om at dømme. Vi skulle dømme efter franske regler, hvor der er 6 kriterier i stedet for vores 3 og det man ser på i de forskellige kriterier er anderledes end i Danmark, så det tog lidt tid for os, at sikre, at alle fik de korrekte points i alle kategorier.

Efter frokost følte vi os heldigvis mere hjemme i det franske system og vi kunne speede noget op. Ellers var vi ikke blevet færdig på en dag!

HTM

HTM

Der var store forskel på ekvipagernes niveau. Nogen var super dygtige og ville klarer sig godt i næsten hvilket som helst land jeg har oplevet. Andre havde svært ved bare at få hunden til at lave enkle tricks. Vinderne i alle klasser var rigtig dygtige ekvipager, der virkelig fortjente deres sejr.

Freestyle

Freestyle

Det kan godt være lidt tungt, at skulle dømme samme program to gange på en dag, men de små overraskelser der opstod, når hunden gjorde noget helt andet end forventet, var med til at holde gejsten oppe. Der var 17 deltagere i begynderklassen (kl. 1) og med begyndere ved man aldrig, hvad der kan ske…. Selv den koncentrerede og strenge dommer, brød sammen i latter, da en stor border collie blanding begyndte at lave parringsbevægelser på den gyngehest, den brugte som rekvisit. Det var ikke særlig pænt at begynde at grine, for den stakkels ejer kunne ikke få hunden til at slippe pony’en igen. Hunden hagede sig fast rundt om ponyen med forbenene og parrede den med bagparten, mens den stakkels ejere brugte alle kræfter på at prøve at hive hunden af. Ejeren tog det dog pænt og kunne heller ikke selv lade være med at grine :-D.

DSC_0276

Da vi var færdige med dagens sidste ekvipage, blev der pakket sammen og så var der fælles-spisning i den store hal, hvor weekendens træning også skulle finde sted.

Det var sent inden vi var tilbage på hotellet, så det var på hovedet i seng og sove!


Fredag

Vi skulle først starte kl. 9 fredag, så vi kunne sove lidt længere. Dejligt.

Og da vi kom ud fra hotellet for at vente på at blive hentet, gik der en stork på marken over for hotellet. Det var vi meget begejstrede over.

DSC_0008

Fredagen stod på træningskonkurrence med 20 deltagere, der hver skulle i ringen 2 gange. Ved danske træningskonkurrencer, er der ikke undervisning, men det var der her… Helle og jeg gave feedback, stoppede og kom ind med gode råd osv. undervejs.

1

Første gang deltagerne var i ringen, fik de 10 minutter hver – men det trak alligevel ud, fordi der var spørgsmål og ting, der lige skulle afsluttes og i anden runde måtte vi nøjes med 5 minutter til hver. Trods dette var det endnu en lang dag. Men det var ok, for vi hyggede os lige så meget som handlerne. Fed dag!

2

Og igen sluttede vi med fælles-spisning i hallen.


Lørdag

Lørdag stod på undervisning fra kl. 9 – 17. Ca. 30 handlere og hunde med blandet niveau – lige fra begyndere til øvede handlere. Helle og jeg havde forberedt undervisning, der kunne tilgodese alle sværhedsgrader. Det var en udfordring, men det så ud til at det lykkedes.

Helle med vores demo-hund, jeg selv i gang med teorien og tolken Janine i færd med at tolke.

Helle med vores demo-hund, jeg selv i gang med teorien og tolken Janine i færd med at tolke.

Om formiddagen stod den på de grundlæggende principper bag klikkertræning og timing. Det var en super sjov morgen, hvor der blev grinet meget, men frustrationen over resultatet af dårligt timede kliks kom også til udtryk og det blev meget tydeligt for enhver, at man får det man klikker for. En rigtig givende morgen både for undervisere og elever.

1

Da klikker-teknikkerne var kommet nogenlunde på plads, gik vi over til heelwork træning fra start til mere avanceret niveau.

2

Resten af dagen gik med en blanding af heelwork teori, praktisk træning og nogle heelwork lege, der virkelig fik vækket konkurrence-genet hos deltagerne. Vi sluttede dagen med massere af grin og top tunede deltagere, der var klar til dag 2!

3

Helle og jeg havde et par timer på hotellet inden vi skulle mødes i hallen igen til arrangementets fest-middag og sikke en middag! En lokal specialitet, der minder lidt om pizza med skinke, løg og oste-creme, men som bages på stedet i en lille transportabel ovn, så de er helt friske og varme når de serveres.

Efter middagen sørgede vores tolk Jeanine for musikken og imponerende nok havde enkelte deltagere stadig energi tilbage til en lille sving-om!

4

 


Søndag
Lørdagen havde handlet meget om HTM. Søndagen handlede mere om Freestyle. I Frankrig er der tradition for at have rigtig mange rekvisitter med i ringen og ofte bliver de udnyttet dårligt eller slet ikke. Man skal ikke have en rekvisit med i ringen, hvis man kun bruger den til at løbe rundt om en enkelt gang. Så om morgenen arbejdede vi med udnyttelse af rekvisit. Og når handlerne lige blev puffet lidt i den rigtige retning, havde de rigtig mange og gode ideer til, hvordan en rekvisit kunne udnyttes.

Vi satte også endnu en klikker-teknisk øvelse i gang. Deltagerne skulle klikke deres hunde til at putte hovedet ned i en spand og holde det der nede i mindst 3 sekunder.

Helle arbejder med vores demo-hund, mens jeg forklarer og tolken tolker :-)

Helle arbejder med vores demo-hund, mens jeg forklarer og tolken tolker 🙂

1

Vi arbejdede også på at holde fokus selv om der foregik en masse rundt om hundene mens de arbejdede. Det var fantastisk at se de fremskridt, der var sket i løbet af de 3 dage vi havde arbejdet med nogen af hundene. Selv om de var trætte, så var de langt mere motiverede og fokuserede, fordi de havde arbejdet med bedre belønninger på de rigtig tidspunkter.

7

2

Inden frokost delte vi deltagerne op i hold med 3 på hver og satte dem til at konkurrere mod hinanden i praktiske øvelser som fokus i heelwork og freestyle øvelser, brug af rekvisit, variation af indhold i programmet samt mere teoretiske opgaver, der krævede at de havde fulgt med i undervisningen i weekenden og i HTM og Freestyle Europa generelt.

8

Det blev sen frokostpause, men det gjorde ikke så meget, for alle gik til opgaverne med ildhu og engagement. Det var virkelig en gruppe, der lod sig rive med af konkurrencer 🙂

Efter frokost stod den på lidt teori uden hund. Der var ikke meget energi tilbage af nogen af hundene.

Teori

Teori

Hvis nogen skulle være i tvivl, så er det her et body jump :-)

Hvis nogen skulle være i tvivl, så er det her et body jump på Helle 🙂

Vi lånte en enkelt demo hund til at vise nogle trænings-teknikker, men de fleste hunde fik lov til at hvile lidt.

Vi lånte en enkelt demo hund til at vise nogle trænings-teknikker, men de fleste hunde fik lov til at hvile lidt.

Vi sluttede med endnu en lille konkurrence-agtig leg. Handlerne troede, at det handlede om at kunne lave en række øvelser hurtigst muligt. I virkeligheden handlede det om at kunne lave dem uden eller med små håndsignaler, fordi de skulle kunne holde et fyldt vandglas i hånden samtidig. De var imponerende dygtige og det var super sjovt. En fed afslutning på de 4 dage.

9

Vi sluttede lidt over 16 og derefter havde vi et par timer til at hjælpe Corinne med de ting hun gerne ville. Hun havde knoklet hele arrangementet igennem for at sikre, at alle havde hvad de havde brug for, men hun havde ikke selv fået så meget opmærksomhed, så det fik hun søndag eftermiddag. Det var fedt at kunne give hende lidt tilbage for alt hendes arbejde.

Vejret har været skiftende alle 4 dage, men søndag eftermiddag var det vildt! Hagl storm og larmen fra vinden og haglene på taget var så voldsom, at vi næsten ikke kunne høre Corinnes musik. Det var utroligt!

DSC_0273

Middag i hallen for sidste gang. Det var super hyggeligt og vi havde en rigtig sjov aften sammen med de belgiske kursister.

Ren hygge

Ren hygge

 

Tilbage til hotellet – for en gang skyld var det ikke meget sent, men vi faldt alligevel om næsten øjeblikkeligt. Efter 4 dage i Frankrig var Helle og jeg et par gamle koner! Brugt op! Men glade efter mange fede oplevelser 🙂


Mandag 

Vi vågnede ved 7 tiden, stod op, pakkede og spiste morgenmad. Kl. 9 hentede Steve og Corinne os.

2

De tog os på en tur rundt og kigge på nogen af de meget smukke steder i lokalområdet. Fantastiske udsigter og idyliske landsbyer bygget i traditionel fransk stil. Keramik værksteder, der stadig arbejder som traditionen foreskriver og det mest fantastiske – et storke bevarings-sprogram, hvor storke blev opdrættet under sikrede forhold, for at redde bestanden fra udryddelse.

1

 

Tidligere var storken truet i området, men takket være en bevarings-indsats, er det nu igen en almindelig fugl. Vi så en stor voliere, hvor flere storke rugede under beskyttelse og rundt om levede adskillige storke-familier frit. Nogen havde bygget reder på de pæle, der var sat op til dem, men andre byggede i træerne, så de var for alvor ved at løsrive sig fra de beskyttede menneske-skabte forhold.

3

Vi spiste en lækker afskeds-frokost i Seltz og så gik turen til Frankfurt. Vi fik en kop kaffe i lufthavnen, inden vi tog afsked med Corinne og Steve og begav os ud på eventyrets sidste etape.

Frankfurt lufthavn er kæmpe stor, men vi kom gennem security, jeg fik shoppet lidt og vi nåede gaten til tiden. Phew!

Der var lidt turbulens lige over Frankfurt, men ellers var det en stille og rolige flyvetur til København.

Helle blev sat af ved Solrød – Beat blev hentet hos min far – Hero og Biscuit hos Erik og Ingelise og så Home Sweet Home! Det har været en dejlig tur til Frankrig, men det var alligevel skønt at falde i søvn med Hazyland drengene rundt om mig 🙂

Dette indlæg blev udgivet i Dommer, Undervisning. Bogmærk permalinket.

2 svar til 6 skønne dage i Seltz

  1. Vicky siger:

    Det lyder som en rigtig dejlig tur 🙂

  2. Twist siger:

    Tak og Helle Emmy for din investering i dette kursus. På hvert trin, jeg lære lidt mere. Jeg nød holdes af udenlandske dommere. Dette ændrer en smule. Tak for alt.
    Merci Emmy et Helle pour votre investissement dans ce stage. A chaque stage, j’en apprends un peu plus. J’ai apprécié d’être jugé par des juges étrangers. Cela nous change un peu. Merci pour tout.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s