Svensk Mesterskab i TtM, HTM og Freestyle

20200103_070230lys

Kun en lille måned efter Nordisk Mesterskab, satte jeg igen kurs mod Sverige. Jeg var nemlig inviteret til at dømme det svenske mesterskab i Teamwork to Music (6+), HTM og Freestyle.

Da jeg blev inviteret, blev jeg spurgt om jeg ville flyve eller køre til Göteborg. Egentlig ville jeg helst køre, men jeg havde stadig mareridt ved tanken om min køretur gennem snestormen hjem fra Holland sidste år, da jeg havde valgt at køre til Amsterdam for at være dommer ved det hollandske mesterskab, så jeg valgte at flyve. Som vinteren har været i år, havde det garanteret været lettere at køre, men det er jo altid et sats med den skandinaviske vinter.

20200102_150716lys

Så torsdag morgen startede jeg runden med at aflevere hunde. Gollum skulle besøge Bodil og Mille i et par dage og Hero og Biscuit skulle op til Helle. Derefter videre til lufthavnen og så 40 minutter i luften inden jeg ankom til Göteborg.

pagelys

Det var dejligt, at der løbende kom meldinger fra hundepasserne – drengene havde det godt og hyggede sig.

Jeg købte aftensmad på McDonalds og så stod den ellers på afslapning på hotellet – klar til en tidlig start fredag morgen.

Kl. 6.30 mødtes med med My, Pernille og Helen i lobbyen – dem skulle jeg køre med til Svenska Mässan, hvor det svenske mesterskab blev afholdt i store ring på den store internationale hundeudstilling “MyDog”.

Vi ankom til hallen og fandt store ring – ohhh en smuk ring, jeg blev helt misundelig. Den ville være fed at optræde i. Til gengæld var der ikke specielt god plads til at varme op og hundene stod også ret tæt i det rum, hvor de kunne få lidt fred i det travle udstillings-miljø. Der er fordele og ulemper ved at have konkurrecer i Store Ring på de store udstillinger. Typisk er der et større publikum, men ofte der der ikke så gode forhold for hunde og handlere og der er en del mere uro omkring hundene på vej ind og ud af hallen, hvilket de bruger mange ressourcer på.

20200103_070257lys

Dagen bød på 3 Teamwork to Music (6+) programmer og 12 HTM programmer.

Teamwork To Music havde et meget varieret niveau. En handler med to hunde viste hovedsageligt heelwork på begge sider af handler krydret med twist og cirkler og en gruppe viste tricks, hvor hundene forholdt sig til flere forskellige handlere og arbejdede på afstand af handler med flere hunde i gang samtidigt. Jeg synes, at det er svært at sammenligne sværhedsgrad i så forskellige programmer – for måske er almindeligt heelwork, twist og cirkler ikke så svært, men når samme handler gør det med to hunde på en gang? Og den enkelte hund skal fortsætte med at arbejde selv om handlerens fokus er på den anden hund? Det må alt andet lige være lettere for en handler kun at skulle have fokus på én hund ad gangen. Men når den enkelte hund i en gruppe skifter handler flere gange i løbet af et program, så kan det godt være, at hver handler kun har en hund ad gangen, men den hund skifter hele tiden og hunden skifter handler og skal koncetrere sig om en fremmed handler selv om ‘mor’ er i ringen og arbejder med en anden hund tæt på.

Så en kompliceret klasse at dømme, men vinderne blev en gruppe med 4 hunde og 4 handlere, der optrådte til Circle Of Life og de gjorde det rigtig godt.

I HTM var der mange nye hunde, som jeg ikke har set før og en del erfarne handlere med nye hunde på vej op.

Min top 3 bestod af en labrador, en border collie og en puddel, men når de tre dommeres points blev lagt sammen, var det en golden retriever, der vandt bronze.

20200103_104510lys

Ny Svensk Mester: Maria Schelin. Sølv:  Anna Larsson. Bronze: Nina Steinbach

Efter konkurrencen var der tid til at kigge lidt på udstilling og få shoppet lidt gaver til drengene og til hundepasserne. Derefter tilbage på hotellet for at slappe af et par timer inden jeg mødtes med de øvrige dommere til aftensmad.

Lørdag stod den på Freestyle – 13 ekvipager. En del kendte jeg fra de store mesterskaber og jeg havde været sammen med dem få uger før til Nordisk Mesterskab, så det var lidt pudsigt at opdage, at jeg faktisk aldrig rigtig havde set deres programmer før. Man har så travlt til de store internationale konkurrencer, at man ikke rigtigt når at se de andre ekvipager. Så det var en fornøjelse, at få lov til at se dem fra første parket. Sverige har et højt niveau – i begge discipliner, men særligt i freestyle, så det var en stor oplevelse.

20200104_104118lys

Ny svensk mester: Märta Andersson. Sølv: Jonna Smedberg. Bronze: Elisabet Browaldh

Efter konkurrencen havde jeg noget ventetid, hvor jeg kiggede på opvisninger i Store Ring. Der var en rigtig fin lydighedsopvisning – bla. var der en shiba inu, der var svensk lydigheds champion og som arbejdede mega godt. Den var jeg vildt imponeret over. Det er ikke ligefrem en samarbejdende race.

Det svenske politi viste deres tjenstehunde frem og gav en smagsprøve på de forskellige typer opgaver, som de løser:

View this post on Instagram

The Swedish Police @mydog_se

A post shared by Emmy Marie Simonsen (@the_hazyland_boys) on

Og endelig fik jeg lov til at opleve en af Hund Akademiets teaterforestillinger, som jeg har hørt så meget om. 3 af Sveriges landsholdsekvipager – Nina med Moster, Lisa med Kummin og Marie med Aston – er en del af teater truppen og det var sjovt at få lov til at se dem i ringen en gang til. Årets forestilling var Tornerose og skuespillerne var glade, veltrænede hunde, der tydeligvis elskede det de lavede. Så fint at se ❤

Og så gik turen via Göteborg lufthavn mod København…. jeg var også begyndt at få lidt hjemve.

20200104_191146lys

Med dansk jord under fødderne, gik turen først til Lille Skenved og derefter til Lårup og endelig var flokken genforenet. Der er ikke noget bedre end at se drengene igen, når jeg har været væk fra dem ❤

Tusind tak til Bodil og Helle for husly og kærlig omsorg for drengene mens jeg var i Sverige ❤

Dette indlæg blev udgivet i Dommer. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s